Drentsche Patrijshond in vogelvlucht
Aangezien u op het internet veel algemene informatie over de Drent kunt vinden beperk ik mij tot het volgende. De Drent is een uitgesproken werkhond en moet kunnen werken in welke vorm dan ook. Het liefst natuurlijk op het gebied van de jacht. Hij wordt gebruikt vóór het schot (het wild zoeken en voorstaan in het veld) en na het schot (het geschoten wild brengen). Hij heeft een goede neus en zal die ook zeker gebruiken tijdens wandelingen. Daarnaast is hij ook behoorlijk waaks. Zowel geestelijk als lichamelijk is hij laat af, dit houdt in dat hij tot op hoge leeftijd aandacht zal afdwingen. Bij andere hondenrassen praat je meestal al over een "oude, goed opgevoede hond" als hij een jaar of 5 is. Een Drent begint pas volwassen te worden vanaf die leeftijd. Het is een hond die in een gezin veel aandacht opeist en je 
moet per dag zeker 3 tot 4 uur echt tijd vrij kunnen maken voor de hond. Het is zeker geen hond voor 4x per dag een blokje om. Hij moet elke dag zeker 45 minuten tot 1 uur los kunnen rennen, naast de normale wandelingen van een half uur, tot driekwartier. Lukt die een keer niet, dan is het geen probleem, maar gebeurt dit vaker of nog erger zijn hele leven, dan zal het een vervelende, nerveuze, drukke hond worden en zal zeker gedragsproblemen ontwikkelen. Achteraf blijkt dan dat men eigenlijk geen tijd voor de hond had. Veel van deze trieste gevallen zie je op internet of via de rasvereniging een ander baasje zoeken, die wel genoeg tijd heeft en de benodigde aandacht kan geven. 
Gehoorzaamheid hoef je zeker het eerste jaar niet te verwachten. De kreet "van nature gehoorzaam" gaat echt niet op. Hij zal in een puppycursus over het algemeen overal aandacht voor hebben, behalve voor de baas (hier slaat de kreet "veel geduld" zeker op). Ook jachtpassie bezit elke Drent en hij zal dan ook niet nalaten om ergens achteraan te rennen of een spoor te volgen. Het kost zeker 2 jaar eer je kunt zeggen, nu weet hij wat ik van hem vraag, of hij dat dan ook doet is vers twee.

Het is een erg intelligente hond. Als hij bijvoorbeeld iets heeft gevonden in het bos, dan weet hij de volgende week nog precies waar het lag. Twee dagen voor je met vakantie gaat, heeft een Drent al door, dat er iets staat te gebeuren. Ze zijn namelijk erg gevoelig voor stemmingen. Is er veel ruzie of geschreeuw in huis, dan zal de Drent zich niet op zijn gemak voelen en de neiging hebben nerveus te worden. Dat heeft te maken met de kreet "met zachte hand" echter, hij zal elke gelegenheid aangrijpen om onder jouw appèl uit te komen. Dus je moet wel heel erg consequent zijn. Doe je dit niet, dan zul je iedere keer weer een "pas op de plaats" moeten maken, daarmee bedoel ik, terug naar de basis en weer geduldig trainen op gehoorzaamheid.

De Drent is ook behoorlijk eigenwijs en daar komt de kreet "met veel geduld" weer tevoorschijn. Want veel geduld zul je moeten hebben met een Drent. Regelmatig zul je merken dat je op bepaalde momenten met de opvoeding weer stapjes terug moet doen. En zeker voor mensen die met wedstrijden mee willen doen, tel bij het gemiddeld aantal jaren voor succes altijd 1 tot 2 jaar op als je in het bezit bent van een Drent.

Indien je met al deze eigenschappen rekening houdt en je de Drent dat kunt geven dat hij nodig heeft, namelijk een doel om te leven (werk), genoeg aandacht, begrip, tijd en vrijheid, dan is het een wereldhond. 
© Copyright 2020 - https://vandrentenpassie.nl