Aanschaf tips
Ga eens kijken op een fokdag of op de Clubmatch. Vraag daar informatie over de Drent bij eigenaren/fokkers en kijk vooral goed naar de verschillen in karakter. De data kun je vinden op de site van de rasvereniging.
   
Heb geduld bij de aanschaf van een Drent, bij de aanschaf van een televisie wordt vaak weloverwogen een koop gesloten, terwijl een hond, die deel gaat uitmaken van het gezin en waar we 12 jaar of langer mee moeten doen, vaak dezelfde dag nog wordt aangeschaft.

Ga eerst eens bij verschillende fokkers kijken vóórdat de pups er zijn.
Informeer bij vrienden of bekenden met een Drent, hoe de hond is v.w.b. karakter etc.

Dat het nest via de rasvereniging is gefokt en voldoet aan de foknormen zegt weinig over het karakter van de ouderdieren, de omgeving waarin en hoe de pups opgroeien en de betrokkenheid en begeleiding van de fokker. Wees en blijf kritisch!

Bekijk de ouderdieren goed, zijn ze nerveus of rustig, worden ze in huis gehouden of liggen ze in een schuur/kennel. 

Pups horen in de huiskamer op te groeien. Anders is de kans erg groot dat de pups later angstige honden worden.

De fokker hoort de pups te socialiseren. Vindt de fokker dit onzin, ga dan kijken bij een andere fokker.

Koop geen pup bij de eerst de beste, maar bezoek een aantal fokkers met pups. Een goede fokker kan dit waarderen, zo niet dan gaat het hem waarschijnlijk alleen om de verkoop en kun je beter voor een fokker kiezen die dit wel kan waarderen.  

Je moet op de fokker terug kunnen vallen in geval van problemen, dit gedurende het leven van de hond, zoniet zoek dan verder.

Een betrokken fokker toont veel interesse in de puppykoper en vindt het belangrijk waar de pups naar toegaan. Hij zal u allerlei vragen stellen over uw gezinssituatie, leefomgeving, etc. (een pup is als het ware je kind en die geef je niet zomaar aan iedereen mee) 

Een betrokken fokker laat u, zonder te vragen, alle gezondheidsuitslagen en behaalde resultaten inzien. 

Ga niet af op mooie praatjes, officiële gezondheidsuitslagen moeten beschikbaar zijn en aan u getoond kunnen worden. De officiële uitslagen van HD en ED kunt u zelf ook checken via de site van de Raad van Beheer (klik hier)

Betrokken fokkers hebben geen pups op voorraad.

Koop geen pup bij een fokker die elke loopsheid de teef laat dekken. Waarschijnlijk is dit een broodfokker en deze geven vaak niets om de gezondheid en het welzijn van de ouderdieren en pups, alleen om hun portemonnee.


Ook al is er weinig aanbod van pups, blijf kritisch als het gaat om de aanschaf en heb geduld. De meeste fokkers gunnen hun teefje een jaar rust (of langer) na een nest, daarom nogmaals heb geduld en neem de tijd om u te oriënteren. 

Gebruik uw verstand en wees niet naïef, het gaat namelijk om een aanschaf voor jaren en daar wilt u denk ik geen spijt van hebben.  
Een voorbeeld wat ik bedoel met wees niet naïef zal ik u hieronder geven

Ik las laatst op een website van een kennel dat bij epilepsie mogelijk omgevingsfactoren bv te weinig beweging een rol zouden kunnen spelen. In mijn optiek klinkklare onzin en het wekt bij mij de indruk dat, indien het zich dus voordoet u als koper er de schuld van zou kunnen krijgen dat de hond epilepsie heeft. Er kunnen inderdaad ook secundair oorzaken zijn van epilepsie in plaats van primair, maar dan is er duidelijk een oorzaak, bv een hersentumor of leverafwijking.  
© Copyright 2021 - https://vandrentenpassie.nl